De 5 meest gestelde vragen over een duurzame woning

 1. Wat is een duurzame woning?
 2. Hoe bouw je een duurzame woning?
 3. Wat zijn de voordelen van een duurzame woning?
 4. Wat kost het om een duurzame woning te bouwen?
 5. Welke technologieën worden gebruikt bij het bouwen van een duurzame woning?

Wat is een duurzame woning?

Een duurzame woning is een woning die is ontworpen om energie-efficiënt te zijn, met het oog op het verminderen van de impact op het milieu. Dit kan worden bereikt door verschillende manieren, zoals het gebruik van duurzame materialen, energiebesparende technologieën en energie-efficiënte apparaten. Een duurzame woning kan ook worden gebouwd met behulp van duurzaam ontwerpconcepten zoals passiefhuisontwerp, waarmee warmteverlies wordt beperkt en energieverbruik wordt verminderd.

Hoe bouw je een duurzame woning?

 1. Kies duurzame bouwmaterialen zoals hout, steen en andere hernieuwbare materialen.
 2. Kies een goed geïsoleerde constructie voor de muren, plafonds en vloeren. Gebruik bijvoorbeeld isolerend glas of dikke isolatie om warmteverlies te voorkomen.
 3. Installeer zonnepanelen om energie te besparen en uw eigen elektriciteit op te wekken.
 4. Installeer zonneboilers om warm water te verwarmen en energie te besparen.
 5. Gebruik energiezuinige verlichting zoals LED-verlichting in plaats van traditionele gloeilampen.
 6. Installeer een regensysteem om regenwater op te vangen en te gebruiken voor tuinberegening of als sanitair water in de woning.

Wat zijn de voordelen van een duurzame woning?

 1. Een duurzame woning is energie-efficiënt, wat betekent dat het minder energie verbruikt en dus lagere energierekeningen heeft.
 2. Het kan de waarde van uw woning verhogen.
 3. Het vermindert de milieu-impact van uw woning door minder afval te produceren en minder energie te gebruiken.
 4. Door duurzame materialen te gebruiken, kunt u de levensduur van uw woning verlengen.
 5. Duurzame woningen bieden betere luchtkwaliteit binnenshuis, waardoor gezondheidsproblemen worden verminderd en het comfort wordt verbeterd.
 6. Door een duurzame woning te bouwen of renoveren, kunt u mogelijk subsidies of belastingvoordelen ontvangen van de overheid of andere organisaties die milieuvriendelijke projecten steunen.

Wat kost het om een duurzame woning te bouwen?

Het kostenplaatje van het bouwen van een duurzame woning is afhankelijk van de grootte, locatie en technologie die wordt toegepast. Het kan variëren van enkele duizenden euro’s tot honderdduizenden euro’s. De investeringen in duurzaamheid kunnen worden terugverdiend door lagere energierekeningen, waardestijging van de woning en lagere onderhoudskosten.

Welke technologieën worden gebruikt bij het bouwen van een duurzame woning?

 1. Geothermische energie: Geothermische energie is een duurzame bron van energie die wordt gebruikt om warmte en koeling te leveren aan woningen.
 2. Zonnepanelen: Zonnepanelen zijn een duurzame manier om elektriciteit te genereren. Ze kunnen worden gebruikt om de elektrische apparaten in een huis te voeden.
 3. Waterbesparing: Er zijn verschillende technologieën die kunnen worden gebruikt om water te besparen, waaronder regenschermen, waterbesparende toiletten en douches, waterzuiveringstechnologieën en slimme irrigatiesystemen.
 4. Duurzame bouwmaterialen: Er zijn verschillende duurzame bouwmaterialen beschikbaar die worden gebruikt bij het bouwen van duurzame woningen, waaronder lokale materialen, hergebruikte materialen en milieuvriendelijke bouwmaterialen zoals bamboe, strobalen en hout uit verantwoord beheerde bossen.
 5. Natuurlijke verlichting: Natuurlijke verlichting is een andere technologie die kan worden gebruikt voor het verlichten van woningen met behulp van daglicht en zonlicht in plaats van kunstmatige verlichting.