Wat kosten zonnepanelen in 2020?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en dat is niet zonder reden. Naast het feit dat ze bijdragen aan een duurzame toekomst, kunnen ze ook aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van zonnepanelen in 2020?

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type paneel, het vermogen, de installatiekosten en eventuele bijkomende accessoires. Over het algemeen kun je stellen dat de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren flink zijn gedaald. Dit komt voornamelijk door technologische ontwikkelingen en een grotere vraag naar duurzame energie.

Gemiddeld genomen kun je rekenen op een prijsrange van €1,50 tot €2,50 per Wattpiek (Wp). Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp en geeft aan hoeveel energie het paneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Een standaard zonnepaneel heeft meestal een vermogen tussen de 250Wp en 400Wp.

Voor een gemiddeld huishouden met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh, heb je doorgaans zo’n 12 tot 16 zonnepanelen nodig. Dit aantal kan variëren afhankelijk van factoren zoals dakoriëntatie, schaduwval en beschikbare ruimte.

Naast de kosten van de zonnepanelen zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Deze kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en eventuele extra werkzaamheden, zoals het versterken van het dak of het plaatsen van een omvormer. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen €500 en €1.500 voor de installatie.

Gelukkig zijn er verschillende subsidies en premies beschikbaar die de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een investeringspremie of een verlaagd btw-tarief. Het is raadzaam om je hierover goed te informeren bij je gemeente of bij instanties die zich bezighouden met duurzame energie.

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat zonnepanelen een langetermijninvestering zijn. Hoewel de initiële kosten misschien hoog lijken, kunnen ze zichzelf in ongeveer 7 tot 10 jaar terugverdienen door besparingen op de energierekening. Bovendien leveren zonnepanelen niet alleen financiële voordelen op, maar dragen ze ook bij aan een groenere toekomst door het verminderen van CO2-uitstoot.

Kortom, hoewel de kosten van zonnepanelen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zijn ze over het algemeen betaalbaarder geworden in 2020. Met de juiste informatie en ondersteuning kun je een weloverwogen beslissing nemen om te investeren in zonnepanelen en bijdragen aan een duurzame toekomst.

 

6 Tips voor het kiezen en kopen van zonnepanelen in 2020

  1. Kies zonnepanelen die voldoen aan de eisen van jouw dak en besteed tijd aan het vergelijken van verschillende leveranciers;
  2. Vraag offertes op bij meerdere installateurs om de beste prijs te krijgen;
  3. Koop hoogwaardige, duurzame panelen met een lange levensduur;
  4. Vergelijk ook de verschillende soorten zonnepaneel-installaties (individueel, collectief of gedeeld);
  5. Neem contact op met lokale overheden om te weten of je in aanmerking komt voor subsidieregelingen;
  6. Controleer of je in staat bent om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet als je meer energie produceert dan je verbruikt.

Kies zonnepanelen die voldoen aan de eisen van jouw dak en besteed tijd aan het vergelijken van verschillende leveranciers;

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om zorgvuldig te kijken naar de specificaties en eigenschappen van de panelen. Niet alle zonnepanelen zijn namelijk geschikt voor elk type dak.

Het is essentieel om panelen te kiezen die passen bij de specifieke kenmerken van jouw dak, zoals de oriëntatie, hellingshoek en beschikbare ruimte. Door te kiezen voor panelen die optimaal kunnen functioneren op jouw dak, maximaliseer je de energieopbrengst en daarmee ook de financiële voordelen.

Daarnaast is het verstandig om tijd te besteden aan het vergelijken van verschillende leveranciers voordat je een definitieve beslissing neemt. De prijzen en service kunnen namelijk aanzienlijk variëren tussen verschillende leveranciers. Het loont dus de moeite om offertes op te vragen bij meerdere bedrijven en deze grondig met elkaar te vergelijken.

Bij het vergelijken van leveranciers is het niet alleen belangrijk om naar de prijs te kijken, maar ook naar andere factoren zoals garanties, kwaliteit van de materialen, ervaring en referenties van eerdere klanten. Het gaat immers niet alleen om de initiële kosten, maar ook om de duurzaamheid en betrouwbaarheid op lange termijn.

Door zorgvuldig onderzoek te doen en verschillende leveranciers te vergelijken, kun je de beste keuze maken die past bij jouw behoeften en budget. Op deze manier zorg je ervoor dat je investering in zonnepanelen optimaal rendeert en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Kortom, door zonnepanelen te kiezen die voldoen aan de eisen van jouw dak en tijd te besteden aan het vergelijken van verschillende leveranciers, maak je een weloverwogen beslissing en haal je het meeste uit jouw investering in zonne-energie.

Vraag offertes op bij meerdere installateurs om de beste prijs te krijgen;

Haal het meeste uit je investering in zonnepanelen door offertes op te vragen bij meerdere installateurs!

Als je overweegt om zonnepanelen te laten installeren, is het verstandig om verschillende offertes op te vragen bij diverse installateurs. Waarom? Omdat dit je de mogelijkheid geeft om de beste prijs en kwaliteit te vergelijken.

Door offertes op te vragen bij meerdere installateurs kun je een goed beeld krijgen van de marktprijzen en de verschillende opties die beschikbaar zijn. Het kan namelijk voorkomen dat de prijzen en voorwaarden per installateur variëren. Door deze informatie te verzamelen, kun je een weloverwogen keuze maken en uiteindelijk de beste deal vinden die past bij jouw behoeften en budget.

Bij het vergelijken van offertes is het belangrijk om niet alleen naar de totale kosten te kijken, maar ook naar andere factoren zoals garanties, kwaliteit van materialen en service na installatie. Het is raadzaam om vragen te stellen aan de installateurs en eventueel referenties op te vragen van eerdere klanten. Op deze manier kun je een beter beeld krijgen van hun reputatie en ervaring.

Het opvragen van offertes is vaak eenvoudig en kan online gebeuren via de websites van installatiebedrijven of via speciale vergelijkingsplatforms. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie verstrekt, zoals jouw energieverbruik, dakoriëntatie en eventuele specifieke wensen. Hierdoor kunnen de installateurs nauwkeurige offertes opstellen die aansluiten bij jouw situatie.

Door offertes op te vragen bij meerdere installateurs vergroot je jouw kansen om de beste prijs en kwaliteit te vinden voor jouw zonnepanelen. Neem de tijd om de ontvangen offertes zorgvuldig te vergelijken en maak een weloverwogen keuze. Met deze aanpak kun je niet alleen geld besparen, maar ook genieten van duurzame energieopwekking voor de komende jaren.

Koop hoogwaardige, duurzame panelen met een lange levensduur;

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen in 2020, is het belangrijk om te investeren in hoogwaardige en duurzame panelen met een lange levensduur. Hoewel de initiële kosten misschien iets hoger zijn, zullen deze panelen zich op de lange termijn zeker terugbetalen.

Hoogwaardige zonnepanelen zijn gemaakt van materialen van hoge kwaliteit en hebben een betere efficiëntie bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit betekent dat ze meer energie kunnen opwekken per vierkante meter, waardoor je uiteindelijk meer besparingen op je energierekening kunt realiseren.

Daarnaast hebben duurzame panelen een langere levensduur. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en hebben minder kans op beschadiging door bijvoorbeeld hagel of extreme temperaturen. Hierdoor hoef je minder vaak reparaties of vervangingen uit te voeren, wat op de lange termijn kostenbesparend is.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de garantie die wordt geboden bij de aanschaf van zonnepanelen. Hoogwaardige panelen worden vaak geleverd met een langere garantieperiode, wat aangeeft dat de fabrikant vertrouwen heeft in de kwaliteit en duurzaamheid ervan.

Het kopen van hoogwaardige, duurzame panelen met een lange levensduur is niet alleen financieel verstandig, maar ook ecologisch verantwoord. Door te kiezen voor panelen die lang meegaan, verminder je de behoefte aan vervanging en draag je bij aan het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Dus, als je in 2020 zonnepanelen wilt kopen, overweeg dan om te investeren in hoogwaardige en duurzame panelen met een lange levensduur. Op deze manier kun je niet alleen profiteren van maximale energieopbrengst en besparingen, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst voor zowel jezelf als de planeet.

Vergelijk ook de verschillende soorten zonnepaneel-installaties (individueel, collectief of gedeeld);

Bij het overwegen van de aanschaf van zonnepanelen in 2020 is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de verschillende soorten installaties die beschikbaar zijn. Naast individuele installaties, waarbij je als eigenaar van een huis zelf zonnepanelen plaatst, zijn er ook collectieve en gedeelde installaties.

Bij een individuele installatie heb je volledige controle over het ontwerp en de plaatsing van de zonnepanelen op jouw eigen dak. Dit kan voordelig zijn als je voldoende ruimte hebt en wilt profiteren van alle opgewekte energie voor je eigen huishouden. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor onderhoud en eventuele reparaties.

Een collectieve installatie daarentegen wordt gedeeld door meerdere huishoudens of bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden op een gemeenschappelijk dak, zoals dat van een appartementencomplex of bedrijfsgebouw. Het voordeel hiervan is dat de kosten en opbrengsten worden verdeeld onder alle deelnemers, waardoor het financieel aantrekkelijker kan zijn.

Een andere optie is een gedeelde installatie, waarbij je samen met anderen investeert in een groter zonnepark buiten jouw eigen locatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via een coöperatie of energiebedrijf. Hoewel je niet direct profiteert van de opgewekte energie op je eigen dak, draag je wel bij aan de productie van groene energie op een grotere schaal.

Bij het vergelijken van de verschillende soorten installaties is het belangrijk om rekening te houden met jouw specifieke situatie en behoeften. Denk hierbij aan de beschikbare ruimte, de hoeveelheid energie die je wilt opwekken, en natuurlijk ook de financiële aspecten.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van zonne-energie om de beste keuze te maken. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van jouw situatie en het maken van een weloverwogen beslissing. Door de verschillende soorten zonnepaneel-installaties te vergelijken, kun je uiteindelijk een keuze maken die past bij jouw wensen en budget, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Neem contact op met lokale overheden om te weten of je in aanmerking komt voor subsidieregelingen;

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen in 2020, is het een goed idee om contact op te nemen met de lokale overheden om te informeren naar eventuele subsidieregelingen. Subsidies kunnen namelijk een aanzienlijke bijdrage leveren aan het financieel aantrekkelijk maken van de investering in zonnepanelen.

Lokale overheden, zoals gemeenten en provincies, bieden vaak verschillende subsidies en premies aan om duurzame energieopwekking te stimuleren. Deze subsidies kunnen variëren van een investeringspremie tot een verlaagd btw-tarief. Door gebruik te maken van deze regelingen kun je de initiële kosten van zonnepanelen verminderen en sneller profiteren van de besparingen op je energierekening.

Het is echter belangrijk om te weten dat subsidieregelingen per regio kunnen verschillen. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met je lokale overheid of duurzaamheidsinstanties in jouw gemeente voor specifieke informatie over beschikbare subsidies en premies.

Door contact op te nemen met lokale overheden kun je niet alleen informatie krijgen over financiële voordelen, maar ook advies ontvangen over andere aspecten zoals vergunningvereisten, technische specificaties en installatieprocedures. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar betrouwbare installateurs of adviesbureaus die gespecialiseerd zijn in zonne-energie.

Het loont dus zeker de moeite om de tijd te nemen om contact op te nemen met lokale overheden en te informeren naar subsidieregelingen. Op die manier kun je de kosten van zonnepanelen in 2020 verder verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst.

Controleer of je in staat bent om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet als je meer energie produceert dan je verbruikt.

Een van de voordelen van het installeren van zonnepanelen is dat je mogelijk in staat bent om overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit proces, ook wel bekend als saldering, kan een extra financieel voordeel opleveren.

Saldering houdt in dat de energieleverancier de door jou opgewekte energie die je niet direct verbruikt, aftrekt van de energie die je van hen afneemt. Als je bijvoorbeeld meer energie produceert dan je verbruikt tijdens zonnige dagen, wordt het overschot aan elektriciteit terug geleverd aan het net. Op momenten dat je minder of geen zonne-energie produceert, kun je deze “teruggeleverde” energie weer gebruiken.

Voordat je besluit om zonnepanelen te installeren en te profiteren van saldering, is het belangrijk om te controleren of jouw situatie geschikt is voor teruglevering. Niet alle huishoudens hebben namelijk de mogelijkheid om overtollige energie terug te leveren aan het net.

Om te kunnen salderen moet jouw netbeheerder beschikken over een bidirectionele meter (ook wel slimme meter genoemd) die in staat is om zowel de afname als de teruglevering van elektriciteit nauwkeurig te meten. Daarnaast moet jouw energieleverancier ook akkoord gaan met saldering en dienen zij een correcte administratie bij te houden van de teruggeleverde energie.

Het is raadzaam om contact op te nemen met jouw netbeheerder en energieleverancier om te controleren of je in aanmerking komt voor saldering. Zij kunnen je voorzien van de benodigde informatie en uitleggen wat de regels en voorwaarden zijn in jouw specifieke situatie.

Het controleren of je in staat bent om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet is belangrijk, omdat dit invloed kan hebben op de financiële voordelen van zonnepanelen. Door deze stap niet over het hoofd te zien, kun je ervoor zorgen dat je optimaal profiteert van de energie die je zelf opwekt en bijdraagt aan een duurzame toekomst.